Klantcase

In the spotlights: Alcomex Veren B.V.

Alcomex is een internationaal opererende verenspecialist voor vrijwel alle soorten technische veren. Met vestigingen in Duitsland, Polen, Frankrijk, Tsjechië en India is Alcomex één van de grootste aanbieders in Europa. Alcomex heeft vanaf 1989 een enorm klantenbestand opgebouwd, met name in de B2B markt. Om de particuliere markt ook te bedienen werd in 2007 een webshop opgezet. Alleen Nederlandse particulieren konden hiervan gebruik maken. Deze webshop was closed source maatwerk. We spraken Anita Zwaan, IT manager bij Alcomex.

Open source webshop software

“Er was steeds vaker vraag vanuit het buitenland om te kunnen bestellen via de webshop en ook vanuit de zakelijke markt was er vraag naar. We zijn toen op zoek gegaan naar een betere oplossing. Daarom besloten we om in 2014 de webshop uit te breiden. Hierna werd al snel duidelijk hoe belangrijk het was om onze webshop te koppelen aan ons ERP boekhoudsysteem Exact”, aldus Anita. “Na een uitgebreide zoektocht kwam Magento met de Dealer4Dealer koppeling als beste uit de bus. Dit vanwege de vele mogelijkheden en het feit dat Magento open source webshop software is. Dat is erg handig, want door de open code ben je niet 100% afhankelijk van je leverancier.”

Een goede voorbereiding is het halve werk

“Voordat Alcomex de webshop heeft gelanceerd is er eerst flink getest. Ik heb vaste klanten gevraagd om te oefenen met de webshop en hier feedback op te geven, daarna zijn we pas live gegaan. Door deze te testen zijn er al veel kinderziektes uit gehaald. We hebben één keer een fout gemaakt in de live omgeving. Dat willen we niet weer. Alle werknemers bij Alcomex werken met Exact Globe. Wij vinden het belangrijk dat de kennis in eigen huis is. Voordat je een webshop start moet je business plan helder zijn. Hierin moet duidelijk zijn wat je webshop moet kunnen en wat het ook zeker niet moet kunnen. De inrichting in Exact is namelijk essentieel. Als je geen technische kennis of kennis van Exact hebt gaat het heel lastig worden om zo’n business case boven water te krijgen. Als je alles van tevoren goed hebt uitgezocht levert dat veel tijdwinst op in het gehele traject.”

Omzet webshop in anderhalf jaar verdrievoudigd

“We krijgen veel complimenten over de nieuwe webshop”, vervolgd Anita. “Klanten vinden het leuk om een veer bij ons te bestellen, omdat de webshop eenvoudig van opzet is en het beschikt over een unieke veerberekeningsmodule. Dit is een unieke tool ten opzichte van andere aanbieders. De omzet van onze webshop is vanaf november 2014 verdrievoudigd! Als potentiële klanten contact met ons opnemen sturen we ze nu vaak direct door naar de webshop, waar ze de juiste veren kunnen vinden. Hierdoor is de workload op het bedrijfsbureau een stuk minder. We kunnen nu meer doen met minder mankracht. Helemaal omdat alle bestellingen die gedaan worden in de webshop met de koppeling van Dealer4Dealer automatisch geïmporteerd worden in Exact Globe.”

Aanbod uitbreiden en internationaal groeien

Eind 2015 is de Duitse webshop live gegaan. “Deze webshop loopt al goed. Binnenkort willen we daarom ook een Tsjechische en Poolse webshop lanceren. Wat mij betreft is het onuitputtelijk hoeveel talen we gaan toevoegen aan de shop. In de Duitse en Nederlandse webshop willen we ons productportfolio uitbreiden. Dit onder andere voor onze veerberekening waarbij we een 3D visualisatie gaan toevoegen. Daarnaast gaan we de webshop zeker nog professionaliseren met bijvoorbeeld animaties, tekeningen en teksten. We zijn nog lang niet klaar met het uitbreiden van de webshop,” besluit Anita.“Er zijn nog veel te veel kansen op het gebied van e-commerce die we willen benutten.”

Deel dit met

Meer nieuws?

Klik dan hier